×

De ce unii sportivi au un mental mai puternic decat altii?

22 Mar 2023 11:16 | Mental Coaching | 4454 Vizualizari
De ce unii sportivi au un mental mai puternic decat altii?

De ce unii sportivi sunt mai puternici mental decat altii?

Este o intrebare valida, insa intrebarea mult mai potrivita este "Cum ii invatam pe tinerii sportivi sa fie puternici mental?"

Toti ne dorim sa avem copii sportivi echilibrati emotional si puternici mental cand vine vorba despre presiune, greseli, frustrari sau frici.

Iata care sunt calitatile pe care sportivii cu mental puternic le au in comun:

1. Auto-sustinerea (auto-imputernicirea)

Ei nu se bazeaza pe feed-back extern ca sa se simta bine cu ei insisi. Asta ii ajuta atunci cand fac o greseala si mai ales cand scorul nu este impotriva lor.

Recomandare: Trebuie invatati sa foloseasca o mantra personala (o afirmatie, un cuvant cheie) care sa-i readuca in prezent si sa-i ajute sa-si revina. Acel "buton" de reset si restart ca sa poata sa se re-mobilizeze.

2. Adaptabilitatea

Ei pot sa se adapteze in orice situatie si nicio schimbare brusca nu ii dezechilibreaza. Aceasta calitate este foarte importanta mai ales in timpul competitiei, de exemplu adversarul schimba stilul de joc sau antrenorul schimba tactica sau postul.

Recomandare: trebuie invatati sa vorbeasca despre ceea ce simt in legatura cu schimbarea aparuta si trebuie ajutati sa proceseze aceste sentimente.

3. Limite puternice

Tinerii sportivi cu mental puternic stiu clar cand trebuie sa spuna NU. Este o calitate mare sa stii sa dai la o parte ceea ce spun sau cred altii despre tine.

Recomandare: Trebuie invatati adevaratul cost al unui "DA" nedorit si sa invete cum sa spuna corect, "NU".

4. Responsabilitate

Sportivii cu mental puternic isi asuma greselile si nu cauta mereu scuze pentru greseala lor, ori pe altcineva responsabil pentru ceea ce au facut sau nu au facut. Sa fii asumat si sa-ti asumi responsabilitatea construieste caracterul.

Recomandare: Trebui invatati sa faca cat mai des alegerile potrivite, iar cand apar greselile sa fie asumati si sa caute solutiile pentru a repara sau a fi mai buni data viitoare decat sa arunce vina pe altceva sau altcineva.

5. Incurajare si sustinere

Sportivii rezilienti stiu sa celebreze si atunci cand altii stralucesc. Atunci cand nu-si pierd vremea sa fie negativi la adresa celor care reusesc, va insemna ca sunt atenti la ei insisi si la drumul lor.

Recomandare: antrenorii trebuie sa-i invete pe sportivi sa-si sustna colegii si sa accepte cand altii au fost mai buni, aratandu-le si puterile lor si NU prin comparatie cu ceilalti. Trebuie sa invete ca fiecare are puterile lui, doar ca sunt momente in care ceilalti au o zi mai buna.

6. Angajamentul 

Tinerii cu mental puternic continua chiar si dupa o greseala. Ei isi invata lectia si incearca din nou, fara sa ramana blocati in trecut.

Recomandare: trebuie invatati ca drumul catre succes este plin de obstacole si ca doar prin greseala exista progres.

7. Perseverenta

Tinerii sportivi cu mental puternic sunt de neoprit. Ei sunt aceia care nu renunta chiar daca totul devine foarte greu.

Recomandare: Trebuie invatati sa-si scrie o scrisoare de incurajare. Cei de langa ei trebuie sa-i incurajeze tot timpul si mai ales atunci cand gresesc.

Sunt foarte multe moduri prin care ii putem sustine pe tinerii nostri sportivi de performanta. De aceea antrenamentul mental trebuie sa faca parte din antrenamentele unui tanar sportiv.

Asa cum isi antreneaza corpul ar trebui sa-si antreneze si mintea.

Sunt multe moduri prin care ii putem ajuta sa devina mai buni si mai puternici, atat ca sportivi cat si ca oameni.

Din toate aceste motive a luat nastere si Manualul Sportivului Increzator. Primul Manual de acest gen din Romania.

Manualul Sportivului Increzator" îți oferă un program de 14 zile, conceput cu grijă pentru a-ți dezvolta încrederea în sine și pentru a te ajuta să obții rezultate extraordinare în performanța ta sportivă. Indiferent dacă ești jucător de fotbal, atlet, jucător de tenis, baschet, handbal sau practici orice alt sport, acest plan este adaptat nevoilor tale.

Acest Manual este plin de sfaturi, exerciții și strategii eficiente, toate testate și validate, pentru a-ți transforma nu doar performanța în sport, ci și perspectiva asupra progresului tau.

Mai multe detalii despre Manualul Sportivului Increzator gasiti aici.

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

**sursa foto: ussportscamps.com

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si