×

Comunicarea eficienta antrenor - parinte - sportiv

25 Nov 2019 15:27 | Mental Coaching | 5046 Vizualizari
Comunicarea eficienta antrenor - parinte - sportiv

Este cel mai firesc faptul ca intre antrenor, parinte si sportiv sa existe schimburi de informatii, de energie si de idei. Daca relatiile ce se stabilesc intre acestia sunt lipsite de tensiune, schimburile de informatii nu vor fi alterate si totul va decurge asa cum trebuie.

Antrenorii si specialistii in domeniul sportului si bineinteles parintii, se afla constant in situatia de a comunica ceva catre sportivi.

Prin intermediul comunicarii antrenorii trebuie sa tina cont ca transmit obiective, asteptari dar si emotii si sentimente, tocmai de aceea trebuie sa fie atenti la modul in care fac acest lucru. Acest lucru este valabil si pentru parinti in relatia cu tinerii lor sportivi de acasa.

Rasfoind literatura de specialitate am adunat cateva recomandari cu privire la modul in care se poate face o comunicare eficienta antrenor - sportiv sau antrenor - parinte:

  • antrenorul sau parintele sportivului nu trebuie sa comunice sau sa spuna lucruri in care nu crede. Niciodata! Iar cantitativ sa nu ofere nici mai multe nici mai putine informatii decat este necesar
  • mesajul verbal trebuie sa fie direct, clar, concis
  • feedbackul trebuie sa fie pozitiv atunci cand se obtine o performanta. Este de preferat ca antrenorii si parintii sa incurajeze calitatea jocului si efortul depus si nu numai victoria ori castigul
  • antrenorul trebuie sa ofere feedback IMEDIAT atunci cand observa comportamente nepotrivite. Trebuie evitate mesajele duble (adica azi spui una, maine alta)
  • sportivii nu vor fi ridiculizati, injositi si in niciun caz nu vor fi provocati unii impotriva altora. NICIODATA!
  • mesajele transmise de antrenor sau parinte sa fie de sustinere. Comparatiile negative, sarcasmul sau amenintarile fac foarte rau!
  • informatia oferita trebuie sa fie redundanta. Adica sa fie repetata. Pentru informatii tehnice de antrenoriat cele mai bune rezultate o da informatia video (de ex. vizionarea meciului inregistrat si discutat pe filmare)
  • se verifica daca mesajul a fost inteles. Diferiti jucatori sunt pusi sa repete ce au inteles, sa verbalizeze clar (adica sa spuna cu cuvintele lui)
  • comunicarea trebuie sa se faca si in functie de modul si capacitatea fiecarui atlet de a inmagazina informatia. Unii prind mai repede, altii mai greu. Unii inteleg din comunicare verbala, altii functioneaza mai bine prin imagini sau exemple practice.

 

FUN FACT :-)

Freud a demonstrat faptul ca inconstientul nostru opereaza doar cu afirmatii - "DA!". Pentru inconstient nu exista "NU!". Asta inseamna ca, spunand unui sportiv, de exemplu "Atentie sa nu gresesti!" el poate inregistra mesajul ca "Atentie sa gresesti!"

Vi se pare putin bizar nu-i asa? Hai sa facem un test practic!

Pentru urmatoarele 3 secunde va rog sa NU va ganditi la o minge de fotbal! Asa-i ca v-ati gandit? Cum oare s-a intamplat daca eu am zis sa "nu" va ganditi! :)

 Deci se pare ca Freud cam are dreptate.

Asadar, dragi antrenori si parinti! Cand incercati sa comunicati cu sportivii, incercati sa evitati comunicarea prin nu si adaptati-o prin afirmatii care sa ajunga in inconstientul lor asa cum trebuie.

De exemplu:

"Daca o sa tipi mai putin pe teren, vom discuta despre includerea ta in echipa"

sau

"Cand o sa asculti si respecti ceea ce eu spun, vom discuta despre includerea ta in echipa"

In loc de "vezi sa nu dai mingea la adversar" ... "asigura-te ca pasezi unde trebuie"

Cu ajutorul cuvintelor putem stimula, securiza si produce un impact pozitiv asupra celorlalti, dar si descuraja, bloca anumite comportamente. De aceea comunicarea facuta eficient poate duce la niste rezultate excelente!

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.

*sursa foto cover: advancedmindset.com

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si