×

Cum sa-ti asculti copilul, ca si el la randul lui sa te asculte pe tine

09 May 2017 09:00 | Mental Coaching | 2303 Vizualizari
Cum sa-ti asculti copilul, ca si el la randul lui sa te asculte pe tine
Scriam zilele trecute despre cum copiii nu sunt proprietatea noastra – nu sunt ai nostri sa-i pastram, ci sa-i invatam sa zboare singuri. Da, suntem diferiti si fiecare are experientele lui in viata. Cu totii avem atatea de invatat. Sa fii om nu este niciodata simplu. Si, din experienta, pot spune ca mai toate lectiile importante ale vietii le inveti de obicei din greseli si perioade mai tulburi. :) Asta se intampla si cu copiii nostri. Invata. Si, cu siguranta, nu in cele mai adorabile moduri. Stiu, acum ai vrea sa le povesteti tu ce si cum sa faca, dar nu te asculta. Am o solutie pentru asta – ascultarea empatica. Testata si aprobata. :)

De multe ori ceea ce pentru mine pare a nu fi o idee prea buna, pentru el este un simplu mod de a vedea cum merg lucrurile. Si, este previzibil ca o va face in ritmul lui. Ca nu va asculta mereu. Ca va incerca sa actioneze in felul lui. Trebuie sa invatam sa intelegem ca ai nostri copii nu incearca sa castige vreun concurs de „cine isi innebuneste mai repede parintii”, ci doar incearca sa inteleaga lumea asta atat de complexa in care traim.

Cand copilul tau trece prin momente profunde si are sentimente mai putin placute precum frustrare, furie, anxietate, tristete, confuzii, gelozii, plansete si asa mai departe, ascultarea empatica te poate ajuta sa ai succes in a te face ascultat. Cheia este sa intelegi prin ce trece si ce sentimente experimenteaza copilul tau. Poate parea ca experientele lor n-au niciun sens logic, si nici nu trebuie sa aiba. Nu asta e ideea. Exista ceva mai important decat intelegerea situatiei, si anume intelegerea sentimentelor pe care le resimt in situatia respectiva. Aici avem nevoie de ascultare empatica.

Ce este ascultarea empatica?

Ascultarea empatica inseamna sa te racordezi la modul in care copilul tau se simte. Cand asculti empatic, legatura dintre voi doi se strange, iar el se deschide sfaturilor si ghidarii tale.

Asta nu inseamna ca vei aproba modul in care s-au exprimat. Ideea este ca atunci cand se simt mai aproape de tine si mai intelesi, capacitatea ta de a-i ghida si de a fi ascultat de catre ei creste. Beneficiile sunt mutuale. Cand iti simt caldura, dragostea si intelegerea, incep sa se elibereze de toate acele sentimente negative care prind viata in interiorul lor. Cand asta se intampla, se vor deschide spre intelepciunea si ghidarea ta, si spre invatarea lectiilor pe care toti copiii trebuie sa le invete.

Cum facem asta?

Am strans cateva principii de baza pentru ascultarea empatica, inspirate din lucrarile Institutului Gottman despre ghidarea emotiilor. Scopul este de a intelege ce simte copilul tau. Odata ce acesta se simte ascultat, atunci se deschide o cale clara spre dialog si orice lectie trebuie invatata.

Deschide-te tuturor informatiilor ce-ti sunt transmise pentru a te putea conecta la emotiile lor. Sau cum as spune eu, foloseste-ti toate simturile. Ochii pentru a le observa limbajul nonverbal, gesturile si expresiile faciale; urechile ca sa le auzi cuvintele; imaginatia pentru a vedea lucrurile din perspectiva lor; si inima pentru a le intelege sentimentele.

Arata-le ca ii intelegi. Nu ii judeca. Copilul tau are nevoie sa se simta auzit, iar asta il va ajuta sa se linisteasca.

Raspunde sentimentelor din spatele cuvintelor. Cand se intampla lucruri emotionale, nu te va ajuta cu nimic sa gandesti logic sau sa le explici cat de nerezonabili sunt. De exemplu, daca fratele ii ia palaria preferata si o baga in gura, nu-i spune „n-o sa-i faca nimic palariei”, ci mai degraba incearca sa raspunzi sentimentelor din spate „ti-e teama ca ti-o va strica? Ce lucru ai putea imparti cu el pe care sa-l mozoleasca?”. Am scris mai multe despre cum aleg sa mentionez aspectele pozitive sau negative ale unei situatii printr-o modalitate descriptiva. De ce? Pentru ca asta ii ajuta pe copii sa inteleaga cu adevarat momentele si sentimentele prin care trec si vor sti ce pot face pe viitor, intr-o situatie asemanatoare.

Numeste sentimentele puternice pe care le-ar putea simti - te simti anxios, nervos, frustrat, gelos (ofera-le spatiu sa-ti spuna ca nu simt tocmai asta) pentru a-i ajuta sa inteleaga ca nu sunt singuri si ca toata lumea simte asta din cand in cand. Spre exemplu, "Vrei sa te joci in continuare, nu-i asa? Nu esti gata sa-ti strangi lucrurile si sa mergem acasa. Pare frustrant. Si eu m-as simti la fel daca cineva m-ar opri sa fac ceva ce mi-as dori sa fac in continuare". In plus, daca le faci cunoscute anumite sentimente, e ca si cum aprinzi lumina in calea lor, vor incepe sa le prinda sensul, sa le asimileze si sa inceapa sa le accepte, iar apoi sa se elibereze.

La fel stau lucrurile si cu sentimentele mixte. Cand au permisiunea ta pentru a trai sentimente confuze (spune-i ca este complet in regula sa ai sentimente diferite in acelasi timp), nu se vor mai impotrivi. Sentimentele vor fi libere sa iasa la suprafata, iar apoi sa dispara. Ii poti invata ca in astfel de momente sa respire adanc, sa observe ceea ce simt si sa se elibereze. Asta ii poate elibera de emotiile negative si le poate aduce beneficii majore asupra starii lor de bine generale. Descopera top 5 exercitii de respiratie profunda pentru bebelusi si copii, dar si cum ii ajuta yoga pe copii sa-si controleze emotiile negative.

Ai grija ce vibratii/informatii transmiti – vocea, postura, cuvintele pe care le folosesti, distanta dintre voi, toate conteaza. Te invit sa citesti si cum sa fii un parinte mai calm. Pentru ca da, se poate!

Nu trebuie sa repari nimic! Cand se simt ascultati si intelesi, legatura dintre voi se va intari, emotiile puternice vor incepe sa se aline, influenta ta se va extinde, iar „repararea” se va produce de la sine. :)

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

imagine cover via tumblr.com

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si