×

Cum iti ajuti copilul sportiv sa aibe o mentalitate de crestere

02 Jul 2024 14:10 | Mental Coaching | 1196 Vizualizari
Cum iti ajuti copilul sportiv sa aibe o mentalitate de crestere

Ajutarea copilului tău să dezvolte o mentalitate de creștere este o călătorie plină de satisfacții, care poate influența semnificativ modul în care abordează provocările și învățarea pe tot parcursul vieții.

Iată câțiva pași practici pentru a-l ghida în cultivarea unei mentalități de creștere:

  1. Încurajează Efortul în Defavoarea Talentului

Laudă Procesul: Concentrează-te pe a lăuda efortul, strategiile și perseverența pe care le arată copilul tău, mai degrabă decât talentul sau inteligența înnăscută. De exemplu, în loc să spui „Ești atât de deștept”, încearcă „Sunt mândru de cât de mult ai muncit la acea problemă.”

  1. Acceptă Provocările

Normalizează Dificultățile: Învăță-ți copilul că provocările sunt o parte normală a învățării și creșterii. Împărtășește povești despre momentele în care tu ai întâmpinat dificultăți și cum le-ai depășit.

Modelează Reziliența: Arată-i cum gestionezi tu eșecurile. Răspunsul tău la propriile greșeli și provocări este un exemplu puternic.

Despre cum sa-l ajuti sa devina rezilient am scris in Manualul Parintelui de Copil Sportiv

  1. Folosește Limbaj Orientat Spre Creștere

Cuvintele Contează: Folosește expresii care subliniază creșterea și învățarea, cum ar fi „nu pot încă” în loc de „nu pot”. Încurajează afirmații precum „Ce pot învăța din asta?” sau „Ce aș putea face diferit data viitoare?”

  1. Promovează Dragostea pentru Învățare

Celebrează Curiozitatea: Încurajează întrebările și explorarea. Oferă diverse oportunități pentru copilul tău de a descoperi noi interese și pasiuni.

Valorează Învățarea Peste Performanță: Arată că valorezi învățarea și îmbunătățirea mai mult decât notele și scorurile la teste. Acest lucru poate reduce presiunea și poate cultiva dragostea pentru învățare.

  1. Oferă Feedback Constructiv

Concentrează-te pe Îmbunătățire: Când oferi feedback, fii specific în legătură cu ce poate fi îmbunătățit și cum să facă acest lucru. Evită să etichetezi copilul ca fiind „bun” sau „rău” la ceva.

Încurajează Reflecția: Întreabă-l pe copilul tău ce a învățat dintr-o experiență, ce ar putea face mai bine data viitoare și cum s-a simțit în legătură cu procesul.

  1. Încurajează Stabilirea Obiectivelor

Stabilește Obiective Realizabile: Ajută-ți copilul să stabilească obiective realiste și realizabile. Împarte obiectivele mai mari în pași mai mici, gestionabili.

Celebrează Progresul: Recunoaște și celebrează progresul către obiective, oricât de mic ar fi. Acest lucru întărește ideea că îmbunătățirea este o călătorie.

Despre cum sa stabilesti obiective SMART impreuna cu copilul tau gasesti un modul special in Manualul Parintelui de Copil Sportiv.

  1. Cultivă Independența

Dezvoltarea Abilităților de Rezolvare a Problemelor: Încurajează-ți copilul să rezolve probleme pe cont propriu înainte de a interveni. Pune întrebări ghidate care să-l conducă la soluții.

Permite Eșecurile: Lasă-ți copilul să experimenteze eșecul și să învețe din el. Susține-l în înțelegerea că eșecul este o parte naturală a creșterii și învățării.

  1. Înconjoară-l cu Modele de Mentalitate de Creștere

Cărți și Povești: Introdu-l în povești și cărți care evidențiază personaje ce demonstrează perseverență și o mentalitate de creștere.

Influențe Pozitive: Asigură-te că este expus la profesori, antrenori și colegi care cred și practică principiile mentalității de creștere.

  1. Practică Răbdarea și Consistența

Fii Răbdător: Construirea unei mentalități de creștere este un proces gradual. Fii răbdător și consecvent în eforturile tale.

Rămâi Pozitiv: Menține o atitudine pozitivă, chiar și atunci când progresul pare lent. Credința ta în capacitatea lor de a crește și învăța va fi un motivator semnificativ pentru ei.

  1. Angajează-te în Conversații Deschise

Discută Despre Mentalitate: Discută regulat despre conceptul de mentalitate de creștere cu copilul tău. Explică-i cum funcționează creierul, cum se pot dezvolta abilitățile cu efort și importanța rezilienței.

Împărtășește Experiențe: Încurajează-ți copilul să-și împărtășească experiențele și sentimentele despre succesele și eșecurile lor.

Prin implementarea acestor strategii, vei ajuta copilul tău să dezvolte o mentalitate rezistentă și orientată spre creștere. Această fundație îl va invata să accepte provocările, să persevereze în fața dificultăților și să se străduiască continuu pentru îmbunătățirea personala.

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

**sursa foto cover: Pinterest

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si