×

Sa dezvoltam o generatie de luptatori, nu castigatori

16 Apr 2019 08:39 | Mental Coaching | 2227 Vizualizari
Sa dezvoltam o generatie de luptatori, nu castigatori
Cea mai mare problema nu este ca generatia asta primeste prea multe trofee de participare. Adevarata noastra problema este aceea ca avem o generatie careia ii pasa doar de trofee.

Am pierdut din vedere adevarata dezvoltare. Am redefinit succesul intr-un mod foarte slab. Iar ca rezultat, ne-am fixat atat de mult atentia pe rezultate, incat avem o generatie de „castigatori goi”, in timp ce noi avem nevoie de o generatie de „luptatori tenace”.

Intr-o echipa bazata pe valori, motivata de un scop, mentalitatea de castigator nu este centrul de atentie, ci placerea ce rezulta din intreaga activitate. Castigul nu este „dorit” ca scop principal, ci pur si simplu asteptat ca ceva care se poate intampla daca lucrurile sunt facute asa cum trebuie. Castigul sau pierderea sunt ambele puncte de parcurs in calatorie si ambele ar trebui privite cu aceeasi dorinta de a invata din ele si de a te ajuta sa cresti.

De asemenea, castigul nu este scopul final, ci un pas simplu de-a lungul caii ascendente pe care trebuie s-o urmezi in drumul tau spre excelenta.

In culturile de luptatori nu se invata castigul; ei invata competitia.

Culturile de luptatori se diferentiaza prin modul in care privesc, abordeaza si chiar gestioneaza castigul. Acesta nu este scopul. Ci face parte din calatorie. Este acceptat cu simplitate, iar a doua zi se trece mai departe.

Parintii si antrenorii grozavi stiu ca toti luptatorii sunt castigatori, dar nu si toti castigorii sunt luptatori.

Asta merita repetat constant: toti luptatorii sunt castigatori, dar nu si toti castigorii sunt luptatori. Simplul angajament al performantei personale, standardele inalte si eterna lupta de a fi mai bun decat erai cu o zi inainte fac ca un luptator sa fie un castigator.

Sa incalci regulile, sa o iei pe scurtaturi, sa te folosesti de altii pentru castigul tau, si sa gasesti calea cea mai usoara, da, probabil te fac sa fii castigator, dar cu siguranta nu si luptator. Este foarte important sa ne dam silinta de fiecare data cand ii educam pe copiii nostri sa cream din ei luptatori adevarati si nu castigatori. Persoane care traiesc prin valori indiscutabile, care pretuiesc provocarea, care respecta natura competitiei si care actioneaza in plina ascensiune in cautarea excelentei. Suntem obligati sa cream in mod intentionat aceste tipuri de jucatori in fiecare moment.

Da, este adevarat ca este nevoie de un anumit set de trasaturi si credinte pentru a creste luptatori, dar daca ne dorim, puteti crea luptatori din toti sportivii. Iata un ghid pentru a sti cum sa creati sportivi luptatori si nu sunt castigatori:
  • Luptatorii sunt motivati de scopuri, in timp ce castigatorii sunt motivati de trofee. In timp ce castigatorii cauta momentul de final cu ei pe podium tinand in mana un obiect care va fi intr-o zi ruginit, prafuit si uitat pe un raft, luptatorii sunt condusi de un scop interior care provine de la necesitatea de a cauta excelenta in tot ceea ce fac. Stapaneste-ti „eu-ul” si vei gasi adevarata
  • Luptatorii sunt motivati pe plan intern, in vreme ce castigatorii sunt motivati din exterior. Este logic, daca esti in cautarea trofeelor, vei cauta ceva in afara ta. Motivatia ta este data de unele nevoi externe care pot fi in afara controlului tau si, cu siguranta, nu esti tu cel care le detine. Luptatorii, pe de alta parte, sunt condusi de o cautare interioara. Se trezesc in fiecare dimineata, cu un nou inceput, pentru a deveni o persoana mai buna decat in ziua precedenta.
  • Luptatorii au o mentalitate de crestere, in timp ce castigatorii au o mentalitate fixa. Un castigator nu vede pierderea ca pe o parte a procesului cresterii sale, si ca pe un popas in calea sa. El pur si simplu cedeaza si se intoarce din drum. In schimb, luptatorii stiu ca pierderea este o parte a calatoriei lor si singurul lucru pe care il pot face este sa creasca.
  • Luptatorii sunt orientati catre procesul activitatii desfasurate (catre activitate in sine), in timp ce castigatorii se concentreaza pe rezultate. Castigatorii sunt tot timpul cu un ochi pe finalul jocului. Ar sari si peste un colt, numai ca sa ajunga la linia de sosire primii. Asa cum spuneam, se concentreaza pe sosire, in loc de intregul drum. Cand suntem in mod constant cu un ochi pe rezultat, scapam din vedere traseul. In modul asta, este usor sa faci un pas gresit. Luptatorii se implica total in proces. Pentru ei, sosirea este aproape la fel de importanta ca oricare moment al calatoriei, si ceea ce este cel mai important, este ca sunt cu ambii ochi tinta pe traseu. Iar asta face ca luptatorii sa aiba un mental al unui maestru. Concentrarea pe fiecare pas facut pe parcursul intregului traseu inseamna stapanirea intregii calatorii.
  • Luptatorii sunt orientati catre valori, in timp ce castigatorii sunt orientati catre glorie. Misiunea principala a unui castigator tinde sa fie gloria. Daca judeci succesul in functie de numarul de trofee castigate, atunci esti un cautator al gloriei. Ai tendita de a-ti baza propria existenta, fericirea si misiunea principala pe cate medalii ai colectionat si cata glorie ai acumulat. Gloria hraneste ego-ul, ego-ul deconecteaza cine suntem de la ce suntem. Cu alte cuvinte, nu mai urmarim de ce-ul, acea pasiune inevitabila de a ne urma scopul vietii si de a ne hrani sufletul. In schimb, urmarim acele lucruri care ne cresc ego-ul. Noi devenim mai mareti decat viata si mai importanti decat lumea din jurul nostru. Luptatorii isi hranesc sufletul cu tot ceea ce fac. Ei o fac pentru ca sunt inradacinati in valori puternice care le reamintesc de ce fac ceea ce fac.
Avem oportunitatea de a-i invata pe copiii si sportivii nostri bucuria grozava de a fi luptatori. De a cauta provocarea, de a se lupta pentru excelenta personala, de a-si dori sa fie o persoana mai buna decat in ziua precedenta, de a trai si juca cu un scop, si de a fi ancorati in valori puternice. Au oportunitatea de a experimenta satisfactie adanca de a stapani jocul, de a se bucura de calatorie, si de a face parte din ceva mai maret decat ei insisi. Facem aceasta alegere de a creste luptatori si nu castigatori, si probabil ca nu ne vom umple rafturile de trofee, dar cu siguranta vom umple lumea cu oameni fericiti, plini de viata, optimisti, oameni cu intentie care vor avea un impact asupra lucrurilor dincolo de meciul din teren.

Te invit sa citesti si celelalte articole despre parentingul sportiv, precum Parintii tinerilor sportivi de succes fac aceste 9 lucruri (demonstrate stiintific) pentru acestia. Mai multa inspiratie pentru cresterea performantei sportive, dar si antrenamentul mental al tinerilor sportivi poti gasi in categoria MENTAL COACHING din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, dar si pe Instagram, locurile unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si