×

Dusmanul invizibil din casa ta

11 Mar 2019 11:07 | 3407 Vizualizari
Dusmanul invizibil din casa ta
Ceva timp in urma am tot avut probleme cu TH in sensul ca era mai mereu cu o stare de raceala... ziceam eu, care se manifesta prin nas infundat si care curgea mai mereu, ochi rosii, etc. si care care nu mai trecea deloc.

Evident ca a luat tratament si tot ce trebuie, insa parca aceasta stare nu se ameliora.

Cand cineva m-a intrebat daca am aerisit bine casa si camera m-a busit rasul. Evident ca aerisesc! Toata lumea aeriseste in casa! Dar mai apoi mi-am dat seama ca si calitatea aerului, in sine, este importanta.

E la fel ca si la folosirea detergentilor bio. Multa lume se intreaba de ce trebuie sa folosesti si solutia de curatat geamuri bio. Pentru ca solutiile astea se evapora si emana vapori toxici, nu intru in discutie acum pentru ca despre altceva vreau sa povestesc astazi.

Am descoperit "dusmanul" invizibil din casa mea si, anume, umiditatea prea scazuta in camera, dar si umiditate prea crescuta in zona de pod a casei cu un inceput de mucegai. Asa ca am inceput sa ma documentez pe subiect.

Stiai ca nivelul umiditatii este un indicator major al sanatatii casei tale? Potrivit specialistilor, daca acesta nu se incadreaza in intervalul 40%-60%, te supui riscului de a respira un aer care este fie prea uscat, care poate cauza probleme respiratorii, fie prea umed (salut mucegaiule!).

Inainte de a povesti mai multe: Cum pot sa masor nivelul umiditatii din casa mea?

Vrei sa spui ca n-ai un al saselea simt pentru nivelul umiditatii? Hm, aproape niciunul dintre noi nu avem. Dar exista cateva modalitati simple de a-ti da seama daca nivelul umiditatii din casa ta este prea ridicat sau prea scazut:
  • Aburul si condensul care se strang pe geamuri, umezeala si mucegaiul care se acumuleaza pe pereti si tavan sunt indicatori ai unei umiditati ridicate.
  • Cazurile dese de electricitate statica, uscarea si craparea parchetului laminat si a vopselei sau varului de pe pereti indica niveluri scazute de umiditate.
Daca vrei sa aflii cu exactitate nivelul umiditatii poti investi intr-un dispozitiv, numit higrostat. Nivelurile de umiditate se schimba in functie de camera in care te afli din cauza factorilor precum izolatia termica si debitul de aer de la ferestre si ventilatoare sau calorifere. Asa cum povesteam mai sus, la noi in casa umiditatea era scazuta in camere, iar in zona de pod crescuta.

CE POT SA FAC DACA AERUL DIN CASA MEA ESTE PREA UMED?

Se pare ca odata depasit nivelul de 60%, exista sanse mari de aparitie a mucegaiului, si doar pentru ca nu-l vezi, nu inseamna ca nu-i acolo. Cum spuneam, dusmanul este „invizibil”.

Multa lume crede ca mucegaiul negru este cel de care sa ne temem, dar se pare ca exista o multime de specii diferite de mucegai care se pot dezvolta in spatiile de locuit. Spre exemplu, mucegaiul alb, Aspergillus, poate fi chiar mai toxic in functie de ce specie este. In timp ce mucegaiul negru are nevoie de atingerea unui nivel de 90% pentru a se dezvolta (de aceea il poti vedea in locurile permanent umede precum dusul sau ferestrele), mucegaiul alb, pentru care ai nevoie de microscop pentru a-l vedea, poate supravietui la o umiditate de 60%-70%.

Fara sa ne dam seama, asa cum a fost si in cazul nostru cu TH, respirand un aer prea umed ne expunem unor riscuri destul de mari precum:
  • Alergii si rinite alergice – stranuturi, ochi rosii si senzatia de mancarime a ochilor si a narilor sunt doar cateva dintre simptomele unor alergii ce au ca punct de pornire umiditatea ridicata din locuinta. Rinita alergica este o afectiune foarte raspandita, dar incidenta crescuta nu o face mai putin neplacuta. Printre simptomele care ti-ar putea da de inteles ca suferi de rinita alergica se numara stranutul, pruritul nazal, senzatia de obstructie nazala dar si secretiile apoase ale nasului.
  • Afectiuni si infectii respiratorii – prea multa umiditate poate determina dezvoltarea unor afectiuni la nivelul sistemului respirator. Printre acestea se numara faringitele, amigdalitele, bronsitele, dar si astmul bronsic. Ele pot avea ca si cauza principala umiditatea din locuinta sau pot fi agravate de aceasta. In mod special pentru copiii mici, mult mai sensibili in fata acestor afectiuni, umiditatea poate provoca o agravare a lor.
  • Ciupercile si mucegaiul iti afecteaza organismul si se dezvolta nestingherite intr-un mediu umed Mucegaiul si ciupercile iubesc umezeala si uneori se dezvolta in locuri in care nu le observam. Acesti factori duc la sensibilizarea organismului, la agravarea problemelor respiratorii deja prezente, dar si la dezvoltarea unora noi. Sinuzita fungica este un exemplu de infectie provocata de mucegaiuri. Mai mult decat atat, unele mucegaiuri elibereaza toxine care afecteaza sistemul nervos, astfel incat cei care locuiesc in case in care sunt prezente pot suferi de migrene si dificultati de concentrare. Aceste toxine pot duce inclusiv la scaderea acuitatii vizuale, probleme cu memoria  si chiar depresie.
CE POT SA FAC DACA AERUL DIN CASA MEA ESTE PREA USCAT?

In special iarna, nivelul de umiditate scade pentru ca aerul rece retine mai putina umezeala decat aerul cald. Caldura artificiala usuca si mai tare aerul. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca atunci cand nivelul de umiditate scade, aerul ambiental se simte mai rece decat in medii mai umede, si dam caldura si mai tare pentru a compensa.

Umiditatea scazuta provoaca electricitate statica, uscarea pielii si parului, iritarea cailor respiratorii, sangerari nazale, deshidratare si alte asemenea. Pardoselile din lemn, mobilierul si mozaicurile se vor crapa si se vor sparge, vopseaua si varul de pe pereti se va crapa, iar aparatele electronice se poate deteriora din cauza nivelurilor scazute de umiditate.

CE AM FACUT NOI IN PRIVINTA PROBLEMELOR ACESTORA?

In primul rand, am inceput sa caut si sa ma documentez despre ce calitati trebuie sa indeplineasca un dezumidificator, apoi l-am gasit pe cel potrivit. Si ce alegere minunata am facut! Cu ajutorul acestuia putem mentine nivelul umiditatii in intervalul recomandat de 40% si 60%. E foarte simplu de folosit, tot ce am de facut este sa apas un buton, pentru a obtine un nivel optim de umiditate in locuinta mea. Totodata, unele aparate destinate controlului calitatii aerului din locuinte au si functie de dezumidificator, dar si de purificator, ajutand astfel la mentinerea unui aer curat. Acesta fiind valabil si in cazul nostru, iar asta ma bucura, pentru ca aparatul AlecoAir pe care l-am ales are un prefiltru antibacterian lavabil, dar si functia de ionizare. Aceasta functie produce ioni negativi care interactioneza cu particulele nocive aflate in suspensie in aer, aceste devin mai grele si, fie aterizeaza la sol, fie sunt absorbite de filtrele dezumidificatorului. Ionii negativi sustin cresterea rezervelor de energie, metabolismul, imbunatatesc circulatia sangelui si a sistemului imunitar, ajuta la reducerea alergiile si durerilor de cap.

Sa iti mai spun ca poate fi folosit cu succes pentru uscarea rufelor (foarte util pe timpul iernii)? De altfel, este perfect dimensionat si pentru o baie.

Dezumidificator AlecoAir D12 ECO, uscare rufe, ionizare, display digital cu afisarea umiditatii din incapere si umiditatii tinta, higrostat (deci 2 in 1, adica nu mai e nevoie sa iei un higrostat separat), functia child-lock

Aparatul  AlecoAir este recomandat pentru camere de 20 m2.  Are un design elegant, modern, cu un panou de control de tip touch si un buton de Pornire/Oprire supradimenionat, cu LED care isi schimba culoarea in functie de nivelul de umiditate. Aparatul ofera un raport pret calitate foarte bun. Cum spuneam, are functie de ionizare (pentru improspatarea aerului), timer, functia Child-Lock, Functia Auto-Restart (reporneste singur la caderi de tensiune).

Ce sa mai... mie imi place si ma ajuta sa obtin aerul curat si purificat pe care imi doresc sa-l respiram in casa noastra!

Poti afla mai multe despre el aici.

Apropo de aer curat si improspatat in mod natural, de la AlecoAir poti gasi si difuzoare de uleiuri esentiale, pentru aromaterapie la tine acasa. Am scris despre asta de curand in Aromaterapie la mine acasa. Care-i treaba cu uleiurile esentiale?

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si