×

Cartile noastre preferate despre sport (pentru tinerii sportivi, parintii si antrenorii lor)

28 Feb 2019 11:31 | Mental Coaching | 5888 Vizualizari
Cartile noastre preferate despre sport (pentru tinerii sportivi, parintii si antrenorii lor)
Am mai facut recomandari de carte de cateva ori pe pagina mea de Facebook si pentru ca au fost atat de bine primite si lumea a cerut „mai mult”, astazi am facut o selectie a catorva carti preferate de TH, dar si de catre mine. Sunt carti cu povesti reale, impresionante, carti motivationale, dar si usor de citit (cu sufletul la gura, as putea spune), pentru ca la varsta lor, copiii abia au timp sa-si faca temele, dar sa mai si citeasca extra. :)

Voi incepe cu trei carti pe care le recomand tuturor, atat sportivilor, cat si parintilor si antrenorilor acestora, apoi le voi clasifica pe categorii, ca sa ne fie mai usor. Bineinteles, cartile pot fi citite de toata lumea. Din pacate (sau nu), majoritatea sunt in engleza, dar am si cateva selectii care au fost traduse si in limba romana.

Nascuti pentru a alerga (Tribul ascuns, ultra-alergatorii si cea mai frumoasa cursa pe care lumea nu a vazut-o niciodata) – Christopfer McDougall

Cartea aceasta m-a tinut cu sufletul la gura, cat timp a citit-o fii-miu, pentru ca asteptam seara sa-mi povesteasca ce s-a mai intamplat si ce au mai facut tarahumarienii.

Cartea iti va face cunostinta cu un trib de ultraalergatori din Tarahumara din Canionul Cuprului Mexic.

Cum alearga zeci de km pe zi, in sandale si cum si de ce reusesc acest lucru ... vezi in carte ... toata actiunea este WOW si se intampla in zilele noastre. :)

Nascuti pentru a alerga (Tribul ascuns, ultra-alergatorii si cea mai frumoasa cursa pe care lumea nu a vazut-o niciodata) – Christopfer McDougall

Atomic Habits: An Easy and Proven Way to Build Good Habits and Break Bad Ones – James Clear

Exista cateva bloguri pe care le citesc saptamanal, printre care si cel al lui James Clear. In sfarsit a adunat laolalta cele mai bune materiale ale sale intr-o carte incredibila. Este deci un motiv bun pentru care Atomic Habits: An Easy and Proven Way to Build Good Habits and Break Bad Ones a lui James Clear ramane in topurilor NY Times Bestseller, si mi-a influentat profund propriile comportamente. Indiferent daca esti sportiv, parinte de copil sportiv sau antrenor care cauta sa-si construiasca obiceiuri bune si sa renunte la cele rele (nu suntem oare cu totii?) aceasta carte este pentru tine. Este o carte grozava pe care o poti asculta si pe Audible (e gratuit daca nu ai incercat Audible pana acum), asa ca o poti gasi aici.

Nu ceda, nu renunta (Lectii dintr-o viata extraordinara) – Luis Zamperini, David Rensin

Un adevart model de urmat, Luis Zamperini a fost un alergator olimpic, dar si bombardier in al 2-lea Razaboi Mondial, a supravietuit 47 de zile in deriva in Oceanul Pacific. Aceasta este povestea unui om care nu a cedat si nu a renuntat.

CARTI PENTRU PARINTII DE SPORTIVI

Raising Young Athletes: Parenting Your Children to Victory in Sports and Life – Jim Taylor

Dr. Taylor este un psiholog sportiv de renume mondial, iar cartea sa se bazeaza pe decenii de lucru cu parintii sportivilor de clasa mondiala. Este o lectura minunata si descrie pasii practici de a le oferi copiilor tai ceea ce el numeste cei patru piloni ai succesului atletic (valori, sentimentul de sine, proprietate si perspectiva), precum si obstacolele in calea succesului (suprainvestitie, perfectionism, teama de esec, emotii si asteptari). Dupa cum bine spunea dr. Taylor, "copiii nostri devin mesajele pe care le aud cel mai des", aceasta carte te va ajuta te asiguri ca mesajele pe care le primesc de la tine sunt cele corecte.

Minimize Injury, Maximize Performance: A Sports Parent’s Survival Guide – Dr. Tommy John

Este un ghid excelent pentru noi, parintii de copii sportivi, care ne ajuta sa crestem atleti sanatosi. Vorbeste despre activitatile simple pe care copiii nostri le pot face acasa, mai ales daca au ales calea unui singur sport, pentru a asigura miscarea si exercitiile adecvate, precum si pentru a-si construi abilitatile de forta si miscare necesare pentru o performanta inalta. De la exercitii la alimentatie, aceasta carte te va ajuta sa-ti ajuti copiii sa ramana sanatosi pe termen lung.

CARTI PENTRU ANTRENORI

The Barcelona Way: Unlocking the DNA of a Winning Culture – Damian Hughes

Hughes este un psiholog organizator care a scris mai multe carti despre leadership si teambuilding. Cartea sa este o privire fascinanta in interiorul a ceea ce face ca o cultura de campionat nu numai sa fie de succes, ci si durabila. El vorbeste despre importanta a ceea ce el numeste „arhitecti culturali” – sportivii care il ajuta pe un antrenor sa-si promoveze si sa-si construiasca cultura – precum si cum un antrenor sa evite „asasinii culturali”. Studiind una dintre culturile cele mai de succes si fascinante din sporturile mondiale, FC Barcelona, sub conducerea lui Johan Cruyff, prin Pep Guardiola, el ofera niste instrumente practice si idei de care te poti folosi pentru a munci cu propria ta echipa.

The Future Coach: Creating Tomorrow’s Soccer Players Today – Tom Bates

Lasa-ma sa incep prin a spune ca 99% din materialul din aceasta carte este relevant lucrului cu sportivii din orice arie, nu doar din fotbal. Tom Bates se intampla sa fie un psiholog sportiv englez in Premier League si un antrenor de top autorizat. Aceasta este una din acele carti in care subliniezi aproape fiecare pagina. Bates prezinta 9 principii cheie pentru antrenori – spre exemplu, cum sa creeze incredere si cultura echipei, responsabilitate, cum sa construiesti relatii, si ofera activitati practice la sfarsitul fiecarei sectiuni pentru a te ajuta sa fii antrenor al viitorului.

Endure: Mind, Body, and the Curiously Elastic Limits of Human Performance – Alex Hutchinson

Aceasta carte este pentru tocilarii din lumea sportului. :) Mi-a placut mult aceasta carte, deoarece exploreaza si elimina multe mituri despre ceea ce maximizeaza si ceea ce limiteaza performanta umana, de la durere la energie la oxigen, la sete si caldura, ceea ce ne face sa renuntam si ceea ce ne ajuta sa continuam. In timp ce performanta ar putea sa nu fie chiar 90% mentala, asa cum unora le place sa spuna (eu spun mereu ca e 50% cu 50%), renuntarea ar putea fi 100% mentala!

De aceea, tot bat eu moneda aici pe blog pe antrenamentul mental. :)

CARTI PENTRU SPORTIVI

A Still Quiet Place for Athletes: Mindfulness Skills for Achieving Peak Performance and Finding Flow in Sports and Life – Amy Saltzman

Aceasta este cea mai buna carte peste care am dat pentru a-i ajuta pe tinerii sportivi sa stapaneasca jocul mental. Ar trebui citita de fiecare sportiv adolescent sau mai mare. Este usor de citit si ofera instrumente practice prin care atletul poate invata cum sa mediteze, sa vizualizeze, sa se concentreze asupra procesului, si cum sa fie in cea mai buna forma mentala pentru a performa la capacitate maxima.

Ultramaratonistul – Dean Karnazes

Uimitoarea poveste a ultamaratonistului Dean Karnazes. Scrisa cu inteligenta, umor si candoare, fara ajutorul unui scriitor profesionist, Ultramaratonistul este o carte care a inspirat zeci de mii de oameni, alergatori sau nu, sa isi depaseasca limitele si sa isi reaminteasca “ce inseamna sa fii cu adevarat viu”, dupa cum puncta Sam Fussel, autorul cartii Muscle.

Ultramaratonistul – Dean Karnazes

“Desi este intr-o forma fizica exceptionala, Dean Karnazes sustine ca prima jumatate a cursei o alergi intotdeauna cu ajutorul corpului, iar cea de-a doua cu ajutorul mintii. Fara a zabovi prea mult in teritoriul abstract al discutiilor filozofice, Dean Karnazes exploreaza totusi “posibilitatile sinelui”: alearga un ultramaraton in Valea Mortii la 49°C si primul maraton la Polul Sud. Incredibila putere de a se automotiva contamineaza pe oricine si este imposibil sa ii citesti cartea fara sa iti doresti sa alergi si tu un maraton.” Erica Joergensen

Mentalitatea Ultra (Cele opt principii fundamentale ale unui campion) – Travis Macy

Travis Macy este un sportiv de anduranța care a finalizat peste 100 de competitii ultra in 16 tari. Mare parte din aceste realizari se datoreaza mentalitatii sale exceptionale.

Gandeste-te la ea ca la un ultra-decatlon: o cursa in care participantii trebuie sa parcurga 42 km de alergare pe teren accidentat, 80 km pe mountain bike, alti 160 km pe mountain bike si la final alti 160 km de alergare. Mai adauga 10 km de alergare imediat dupa cursa de 160 km de bicicleta (Dumnezeu stie de ce!), plaseaza toata actiunea sus in Muntii Stancosi si vei obtine Leadman.

Mentalitate Ultra (Cele opt principii fundamentale ale unui campion) – Travis Macy

Ei, pe care vei pune mana acum? :) Eu deja am inceput sa-mi notez lista de carti pentru urmatoarea perioada. Voi reveni cu inspiratie imediat ce le termin de “devorat”! :)

Pana una alta, despre antrenamentul mental al tinerilor sportivi, dar si parenting sportiv, poti citi mai multe din categoria MENTAL COACHING din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Pe mine ma poti gasi si pe Facebook, dar si pe Instagram, locurile unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si