×

Parintii tinerilor sportivi de succes fac aceste 9 lucruri (demonstrate stiintific) pentru acestia

29 Aug 2018 08:18 | Mental Coaching | 6892 Vizualizari
Parintii tinerilor sportivi de succes fac aceste 9 lucruri (demonstrate stiintific) pentru acestia
Care este secretul cresterii unui tanar sportiv de succes? Este o intrebare pe care o primesc mereu parintii tinerilor sportivi care au reusit sa aiba performante foarte bune. Care este secretul acestora? I-au sustinut sau i-au disciplinat? Si-au impins copiii de la spate pentru a-si depasi limitele sau au avut un stil liberal si i-au lasat pe acestia sa faca ce vor?

Scriam acum ceva timp despre cum poti sa-ti ajuti copilul sa defineasca succesul in sport si nu numai ... si asta pentru ca, in primul rand, este extrem de important sa faci acest pas mai inainte de toate celelalte. Mi-am dat seama ca aceasta discutie dintre parinti si copii este vitala, si asta pentru ca in cultura sportului de tineret din ziua de astazi succesul este definit destul de limitativ, adica succesul inseamna sa castigi. Desigur, victoria este scopul principal al sportului, dar daca ar fi si singurul, asta ar insemna ca la finalul oricarei competitii, intalniri, curse sau alt tip de eveniment, ar exista un singur castigator si multi perdanti.

Asa ca iti vei dori sa-i oferi copilului tau o definitie a succesului care sa fie motivationala, controlabila (masurabila), si care il va incuraja atat sa se bucure de experienta sportiva, cat si sa-l inspire sa inainteze catre obiectivele sale cu determinare, incredere, si curaj.

Conform studiilor stiintifice, poti creste sansele copilului tau de a avea succes in sport atata timp cat urmezi aceste lucruri:

9. INCURAJEAZA ANTRENAMENTELE SI SPIRITUL DE COMPETITIE AL COPILULUI TAU – tinerii sportivi de succes ajung in top din doua motive principale: se antreneaza si sunt competitivi. Scriam si in articolul Antreneaza-te la fel cum vrei sa si joci! ca un sportiv de succes nu priveste antrenamentul ca fiind partea plictisitoare a sportului sau ca ar fi vreo forma de pedeapsa.

Potrivit psihologului  Angela Duckworth, cea mai importanta calitate pe care o au tinerii sportivi de succes este taria de caracter. In cartea ei, Grit: The Power of Passion and Perseverance, Duckworth subliniaza ca perseverenta si pasiunea sunt cele doua lucruri care aduc succesul. Cei care sunt dispusi sa se antreneze pentru un anumit scop si isi imping limitele sunt cei care ies deasupra.

8. LUATI MASA IN FAMILIE  – poate parea ceva banal, dar potrivit unui studiu organizat de Universitatea Harvard, familiile care iau masa impreuna, cresc cu succes impreuna. Studiul a aratat ca acei copii au sanse mai mari de a deveni tineri sportivi de succes, daca iau masa impreuna cu membrii familiilor lor in aproximativ cinci zile pe saptamana.

Stiu ca e mai greu sa te potrivesti cu programul si la noi este o problema, dar macar la cina poate sunteti impreuna.

7. MAI PUTIN TIMP IN FATA ECRANELOR – of, de cate ori am spus-o ... inainte de a aborda solutia, trebuie sa abordam aceasta problema majora: copiii mici folosesc prea mult dispozitivele electronice, iar asta nu contribuie deloc la transformarea lor in tineri sportivi de succes. Mai mult, cand un copil sau un adolescent este mereu pe telefon sau pe tableta, isi pune in pericol dezvoltarea creierului. Potrivit acestui studiu, medicii au descoperit ca utilizarea excesiva a smartphone-urilor si tabletelor poate modifica permanent creierul copiilor mici.

Academia Americana de Pediatrie recomanda pentru copii urmatorul program pentru petrecerea timpului in fata ecranelor:
  • Mai putin de 18 luni: fara timp in fata ecranelor
  • Varsta 2-5 ani: Mai putin de 1 ora/zi
  • Varstele 5-12 ani: Mai putin de 2,5 ore/zi
  • Adolescenti: atata timp cat asta nu inlocuieste un stil de viata sanatos
Daca timpul in fata ecranelor ii intrerupe copilului somnul, programul de antrenament sau capacitatea de a interactiona social, trebuie sa-i limitezi timpul petrecut pe telefon. Daca se impotriveste si face o criza, pur si simplu confisca-l si mentine-te pe pozitii. Esti tare! :)

6. RECUNOASTE EPUIZAREA – parintii tinerilor sportivi  stiu cand acestia au nevoie de un impuls. Dar, si mai important decat asta, stiu cand copilul este pe cale sa cedeze si se retrag un pic. Indiferent daca o crezi sau nu, epuizarea din cauza sportului este reala. Copiii renunta in numar foarte mare la sport in fiecare an si pun asta pe seama epuizarii.

Pentru a evita epuizarea, adica cedarea din cauza stresului mental sau fizic, iata cateva semne care ar trebui sa te ingrijoreze:
  • Este dezinteresat de sport si nu mai vrea sa se antreneze;
  • Pierderea brusca a bucuriei;
  • Performanta slaba;
  • Simularea accidentarilor;
  • Schimbarea comportamentului sau comportament non-verbal prost;
  • Este detasat fata de echipa si vrea sa ajunga acasa cat mai repede.
Daca si copilul tau pare sa se confrunte cu epuizarea din cauza sportului, nu te ingrijora. Asta li se intampla chiar si tinerilor sportivi de succes. Antrenorii de elita sugereaza limitarea timpului de antrenament in timpul pauzelor competitionale.

5. OFERA-I RESPONSABILITATI CASNICE  – daca iti doresti sa-ti vezi copilul unul dintre tineri sportivi de succes ai lumii, trebuie ii dai responsabilitati casnice. Sansele sunt mari ca acesta sa aiba succes si in alte aspecte ale vietii, nu doar in sport. Conform unui studiu pe 724 de studenti de la Harvard s-a constatat ca radacina succesului in viata revine din a-i oferi copilului responsabilitati casnice de la o varsta frageda.

De ce? Deoarece ii dezvolti mentalitate de acceptare, ca sa-i spun asa. Aceasta este un lucru pe care tinerii trebuie sa-l invete pentru a deveni sportivi profesionisti. In plus, aceasta mentalitate te ajuta sa iesi in evidenta si in vestiar. Antrenorilor de la nivel inalt le plac sportivii care sunt echilibrati si care nu se dau inlaturi de la nimic. Antrenorii n-au timp de o echipa plina de sportivi cu dulapurile din vestiar murdare sau care nu vor sa-si ajute antrenorii sa care echipamentele sau nu vor sa umple sticlele cu apa. Indiferent de ce iti spune copilul tau, nu este treaba nimanui sa curate dupa el, chiar daca acel cineva este platit pentru asta.

Poti descoperi mai multe despre in Lectiile de viata pe care orice tanar atlet le poate invata din sport

4. FARA GRATIFICATIE IMEDIATA – cum adica? Adica sa incerci sa amani cat mai mult rezultatele imediate. Scriam in Strategii simple pentru a fi un parinte de succes pentru tanarul tau copil sportiv ca accentul ar trebui pus mai mult pe invatare si bucurie (vs. victorie si rezultate). Este usor sa uiti ca distractia trebuie sa fie motivul nr. 1 pentru a-ti investi timpul, energia si banii in acel sport. O idee atat de simpla, dar atat de greu de pus in practica in modelul profesional al sportului de tineret din ziua de azi.

Iata cateva intrebari cheie pe care i le poti adresa sportivului tau:
  • Ce ai invatat azi?
  • Care a fost cea mai buna parte a antrenamentului (jocului) de azi?
  • Ce ai facut bine azi?
3. TINERII SPORTIVI DE SUCCES ISI REZOLVA SINGURI PROBLEMELE – ce vreau sa spun aici este ca am vazut foarte multi parinti care reactioneaza imediat si incearca sa rezolve conflictele in care intra copiii lor, in loc sa-i lase pe acestia sa si le rezolve singuri. Chiar daca simti ca iti protejezi copilul din a experimenta emotii devastatoare, interventia ta le infraneaza dezvoltarea psihologica si comportamentala. Daca au o problema cu antrenorul sau cu unul dintre coechipieri, trebuie sa-i lasi sa se descurce singuri.

In plus, fii atent ca problema sa nu fie doar a ta! Da, da ...ti se pare ca antrenorul nu stiu ce a zis sau a facut si intervii repede, pt ca nu-i asa ... iti iubesti copilul si nu vrei sa lasi sa i se intample asa ceva!

2. NU ADUCE IN DISCUTIE SACRIFICIILE FINANCIARE – asta doar daca nu vrei sa cresti un sportiv care te va compatimi pentru tot restul vietii tale, nu aduce in discutie cat de multe sacrificii faci pentru ca el sa poata juca, mai ales sacrificii financiare. Nu exista niciun motiv pentru a-ti face copilul sa simta povara financiara a practicarii unui sport si nu ar trebui sa te folosesti de suma de bani pe care o sacrifici ca de un instrument motivational. Asta iti supune copilul unui stres nedorit si il face sa se simta ca si cum iti datoreza ceva pentru ca i-ai permis sa practice un sport.

Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa il faci pe copilul tau sa se simta vinovat pentru ca isi urmeaza visul. Il face sa se concentreze asupra faptului ca se simte indatorat fata de tine pentru oportunitatea pe care i-ai oferit-o, decat sa se concentreze pe mentalitatea de crestere (despre care, apropo, am vorbit mai multe aici) pentru a-si imbunatati performanta sportiva zi de zi.

1. NU ADUCE IN DISCUTIE JOCUL DIN ZIUA RESPECTIVA – o consider greseala nr. 1 si motivul principal pentru care cei mai multi copii renunta la sport! Parintii tinerilor sportivi de succes nu iau performanta copilului lor personal. In schimb, parintii sportivilor care esueaza o fac. Odata ce se aude fluierul final si e timpul sa se plece acasa, nu aduce in discutie performanta sa sportiva in drumul spre casa cu masina. Parintii cicalitori, care pur si simplu nu pot lasa lucrurile sa curga, sunt parintii care ii determina pe copii sa experimenteze epuizarea, ceea ce duce in cele din urma la abandonarea sportului.

Scriam intr-unul dintre cele mai indragite articole din blog, In spatele unui copil care are incredere in el a stat mai intai un parinte care i-a oferit increderea, despre un studiu informal facut asupra catorva sute de tineri desfasurat pe o perioada de peste trei decenii, care le-a cerut sportivilor sa raspunda la intreabarea„Care este cea mai rea amintire a ta legata de sportul de tineret?”

Raspunsul lor: „Drumul facut spre casa impreuna cu parintii mei.”

Este foarte grav acest lucru si parintii ar trebui sa realizeze si sa se abtina de la asta daca vor un copil care sa creasca cu stima de sine si un adevarat luptator.

Atentie la comportamentul tau ca parinte de copil sportiv! La urma urmei, dorinta noastra ca parinti este de a construi o viata intreaga de amintiri fericite pentru copiii nostri. Cu siguranta nu ar trebuie sa fim cauza unor amintiri neplacute pentru ei.

Pentru multi dintre parinti, drumul facut cu masina spre casa pare a fi cel mai natural loc si moment pentru a deconstrui jocul. Recunosti si tu asta la tine? Stiu, este greu sa te abtii. Dar, retine ca atunci cand intri in analiza jocului atat de repede dupa meci (in masina), criticând, evaluand si certandu-ti copilul – asta il face sa se simta groaznic. Il poate face sa simta ca si cum valoarea lui este legata de performanta lui de joc.

Daca copilul tau doreste sa discute despre joc, cu orice pret, mergi mai departe si aprofundeaza problema. Daca nu, ofera-i putin spatiu si pur si simplu vorbiti despre altceva (temele, pranzul, etc.). Avem puterea de a face ca drumul spre casa sa fie un moment in care s-ar putea detasa de presiunile performantei sale sportive, si nu ceva de care copilul nostru se teme. Analiza post-joc in drumul spre casa este cea mai proasta amintire a jocului sportiv pentru multi sportivi. Va fi si pentru copilul tau?

Te invit sa citesti mai multe in Singurele cuvinte pe care un parinte ar trebui sa i le spuna copilului sau despre sport (sau orice alta performanta)

Cam aceasta este lista mea cu cele 9 dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le faci pentru creste un tanar sportive de succes. Urmeaza-le, sustine-ti copilul, si creste-l pentru a se transforma intr-un adult echilibrat. Cei mai insetati, cei mai determinati, si cei mai mature sportivi sunt cei care gasesc intotdeauna o cale de a se adapta si de a ajunge in varf.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si