×

Cum poti sa-ti ajuti copilul sa defineasca succesul in sport si nu numai

23 Jan 2018 08:53 | Mental Coaching | 3308 Vizualizari
Cum poti sa-ti ajuti copilul sa defineasca succesul in sport si nu numai
Astazi as vrea sa povestesc un pic despre cat este de important sa-ti ajuti copilul sa defineasca succesul in viata sa sportiva (si cred ca e valabil pentru orice in viata, sa ai clar in minte ce inseamna succesul in anumit domeniu). Mi-am dat seama ca aceasta discutie dintre parinti si copii este vitala, si asta pentru ca in cultura sportului de tineret din ziua de astazi succesul este definit destul de limitativ, adica succesul inseamna sa castigi. Desigur, victoria este scopul principal al sportului, dar daca ar fi si singurul, asta ar insemna ca la finalul oricarei competitii, intalniri, curse sau alt tip de eveniment, ar exista un singur castigator si multi perdanti.

Asa ca iti vei dori sa-i oferi copilului tau o definitie a succesului care sa fie motivationala, controlabila (masurabila), si care il va incuraja atat sa se bucure de experienta sportiva, cat si sa-l inspire sa inainteze catre obiectivele sale cu determinare, incredere, si curaj.

Astfel m-am gandit la cateva elemente cheie care contribuie la construirea unei definitii pozitive a succesului pentru tanarul tau sportiv:
  • Sa pierzi nu numai ca este ceva normal, ci este si necesar deoarece ofera lectii esentiale care ii vor ajuta pe copii sa gaseasca succesul si le incurajeaza rabdarea, persistenta si perseverenta.
  • Sa ofere tot ce are mai bun pentru ca daca face tot ce ii sta in putinta pentru a avea succes, cu siguranta tanarul tau atlet se va intalni cu succesul la un anumit nivel, fie in sport, fie in alt domeniu al vietii lui.
  • Sa se cufunde in experienta si performanta lui sportiva, adica sa intre in competitie cu toata inima fara indoiala, ingrijorare sau ezitare.
  • Sa se distreze, pentru ca fara sa te distrezi, succesul are o valoare sau insemnatate mult mai mica.
  • Sa se imbunatateasca constant, deoarece un obiectiv cheie al participarii in sporturile pentru tineri inseamna pur si simplu sa inveti sa devii mai bun, ceea ce, in cele din urma, va duce la un anumit tip de succes.
  • Progresul fata de obiectivele atletice ale copilului tau, deoarece, daca progreseaza, acesta va experimenta si succesul.
  • Rezultatele pentru ca, da, rezultatele conteaza in sport, dar modul de a le obtine este ca tanarul atlet sa se concentreze asupra procesului de joc in sine si tinand cont de definitiile succesului date mai sus. Paradoxul rezultatelor este ca, daca nu ne concentram asupra acestora, rezultatele sunt mult mai probabil sa apara. :) Am scris mai multe despre cum iti alegi obiectivele corecte, pe care vei fi mai motivat sa le atingi in articolul Un sfat uimitor de simplu pentru imbunatatirea instanta a concentrarii in sport.
Asadar, dragi parinti de copii sportivi, sper ca v-am putut oferi baza de la care sa porniti in construirea unei definitii pozitive a succesului in sportul de tineret. Daca aveti nevoie de si mai multa inspiratie, va recomand, cu drag, sa cititi si Singurele cuvinte pe care un parinte ar trebui sa i le spuna copilului sau despre sport (sau orice alta performanta), dar si Mesajele pe care le transmiti copiilor tai le modeleaza experienta sportiva.

Mai multe despre parentigul sportiv si antrenamentul mental la tinerii atleti poti citi deschizand categoria mental coaching din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si