×

Singurele cuvinte pe care un parinte ar trebui sa i le spuna copilului sau despre sport (sau orice alta performanta)

15 Nov 2017 09:41 | Mental Coaching | 7876 Vizualizari
Singurele cuvinte pe care un parinte ar trebui sa i le spuna copilului sau despre sport (sau orice alta performanta)
Sincera sa fiu, sunt o multime de lucruri care nu-mi plac in sport. Si cel mai mult ma ingrijoreaza faptul ca avem o cultura care este obsedata de performanta copilului. Toate tipurile de anxietati si disfunctii parentale se fac „vazute” pe marginea terenului sau in vestiare, si nu trebuie decat sa te duci in cel mai apropiat parc si sa arunci o privire ca sa te convingi de asta. Dar in opinia mea, sportul este o oportunitate atat de mare pentru a le construi caracterul, perseverenta si priceperea unor copii. Uneori acestia reusesc, iar alte ori antrenorii, parintii sau multimile de fani le epuizeaza aceste sanse sau pur si simplu ii influenteaza pe copii in moduri destul de daunatoare.

Pentru ca tot am vorbit zilele trecute despre strategiile de succes in parentingul sportiv, astazi vin cu o completare. Voi vorbi despre ceea ce un parinte ar trebui sa-i spuna copilului sau despre sport sau orice alta performanta. Si vei vedea cat de simplu si frumos este totul. :)

Tot timpul ma pregatesc alaturi de TH pentru competitiile sportive si imi doresc sa fac asta cat mai bine posibil. Iar uneori mai intampin si probleme precum cele enumerate mai sus. Si pentru ca nu las lucrurile sa treaca pur si simplu pe langa mine, in mijlocul examinarii propriului meu raspuns in astfel de situatii, am dat peste acest articol grozav scris de expertul in dezvoltarea studiilor de leadership, Tim Elmore. In el se discuta despre cercetarile facute asupra a ceea ce parintele poate spune atat inainte, cat si dupa meci pentru a-si incuraja copilul, fara a face caz de performanta (intr-un mod pozitiv sau negativ). Elmore sugereaza:
Pe baza cercetarilor psihologice, cele trei declaratii sanatoase pe care parintele le poate face despre modul in care performeaza copilul sau sunt:

Inainte de competitie:

Distreaza-te!

Joaca tare! (In sensul de „da tot ce-i mai bun”)

Te iubesc!

Dupa competitie:

Te-ai distrat?

Sunt mandru de tine!

Te iubesc!
Si lucrurile devin din ce in ce mai bune. Cercetatorii Bruce Brown si Rob Miller i-au intrebat pe sportivii de colegiu despre cuvintele pe care parintii lor le-au spus si care i-au facut sa se simta grozav si le-au adus bucurie cand au jucat vreun sport. Vrei sa stii care sunt acele cuvinte pe care isi doresc sa le auda copiii cel mai mult de la parintii lor?

„Iubesc sa te vad jucand!”

Atat. Nimic agasant precum esti un „super-star”, si nimic descurajator precum „iata cateva lucruri asupra carora am observat ca mai trebuie sa lucrezi”. Doar „iubesc sa te vad jucand!”

In orice activitate pe care o va intreprinde TH al meu voi incerca sa internalizez aceste cuvinte. Sunt sigura ca voi mai spune si altele, unele mai de ajutor si altele mai putin.

Dar vreau ca TH sa auda ca facand ceea ce face, si invatand despre cum Universul l-a creat sa fie, este o bucurie de privit in timp ce se dezvaluie sub ochii mei! :)

Mai multe despre parentigul sportiv si antrenamentul mental la tinerii atleti poti citi deschizand categoria mental coaching din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

credit imagine cover Nina Matthews via flickr.com

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si